V obci otvorili novú oddychovú zónu Drevený košiar

23.10.2011 Levoča

Brutovce 23. októbra (TASR) – Obyvatelia aj návštevníci malej rázovitej obce Brutovce, ktorá leží v Levočských vrchoch, môžu oddnes relaxovať v novo otvorenej oddychovej zóne, ktorú nazvali Drevený košiar.
Projekt revitalizácie zóny v spomínanej obci realizovalo OZ Regionálne rozvojové partnerstvo (RRP) v spolupráci s miestnou samosprávou, pričom finančnú podporu získali aj z grantového programu Šanca pre váš región. Prípravu a výrobu drevených prvkov, ktoré oživujú areál, zverili umeleckému rezbárovi Jánovi Školníkovi.
\"Oddychová zóna a jej prevedenie, teda výtvarné prvky z prírodných materiálov, sú v podstate akýmsi návratom k ľudovej architektúre. Symbolicky pritom poukazujú na tradičné pastierstvo, ktoré je typické pre tento kraj,\" uviedla dnes pre TASR členka RRP Lenka Smetanková.
Ako dodala, areál, ktorý má slúžiť na oddych dospelým a na hry pre deti, má jednotiaci motív, ktorým sú pochopiteľne ovečky. Tie sú výtvarne zakomponované do jednotlivých častí, čím sa zvýraznili charakteristické črty tejto horskej obce. Podľa Smetankovej sa teda nemožno čudovať, že na dnešnom slávnostnom otvorení košiara zneli predovšetkým bačovské piesne.
Brutovce majú dnes menej než 200 obyvateľov, ale podľa Smetankovej je tu silná komunita ľudí s dobrými susedskými vzťahmi, ktorí majú záujem o rozvoj obce. Spomínaný oddychový areál však nebude slúžiť iba obyvateľom. Okrem motorizovaných návštevníkov tadiaľ totiž prechádzajú cyklisti a turisti a v čase Levočského odpustu aj peší pútnici zo Šariša, ktorí si tu môžu oddýchnuť.
 

Vyberte región

mark